نحوه و رویه اجرا در اسناد ذمه ای – بایسته ها و رویه های اجرای اسناد تنظیمی در دفاتر اسناد رسمی |
نحوه و رویه اجرا در اسناد ذمه ای
بند اول : تعاریف
در کتاب ترمینولوژی حقوق دکتر جعفری لنگرودی سند ذمهای چنین تعریف شده است؛ «سندی است حاکی از تعهد مدیون به پرداخت وجه نقد یا پرداخت جنس (که کلی آن جنس بر عهده اوست) مانند سند تعهد پرداخت چند خروار گندم. بیشتر در معنی اول بهکار میرود»[۱].
اما در اصطلاح ثبتی، سند ذمهای در مقابل اسناد وثیقهای موضوع مواد ۳۳ و ۳۴ ق.ث. قرار میگیرد. در بند ”ب“ ماده یک آ.ا.م.ا.ر مصوب ۱۳۸۷سند ذمه بدینشرح تعریف شده است؛ «سند حاکی از تعهد مدیون به پرداخت وجه نقد یا پرداخت جنس یا تعهد به فعل معین که در اصطلاحات ثبتی در معنی مقابل اسناد مربوط به معاملات باحقاسترداد بهکار میرود». باتوجه به تعریف فوق دو دسته اسناد وجود دارد که به ترتیب مقرر برای اجرای اسناد ذمهای اجرا میشود[۲].
الف: کلیه اسناد تنظیمی در دفاتر اسنادرسمی و دفاتر رسمی ازدواج و طلاق که در بردارنده تعهد منجز بوده و مالی نیز به عنوان وثیقه نزد بستانکار یا متعهدٌله قرار داده نشده است. مانند مهریه مندرج در اسناد ازدواج، تعهد تخلیه ملک و غیره…
ب: کلیه اسنادی که بهموجب قوانین خاص در حکم اسناد لازم الاجرا میباشند. مانند چک، قراردادهای بانکی موضوع ماده ۱۵ قانون عملیات بانکی بدون ربا مصوب ۱۳۶۲ و غیره…
فرم در حال بارگذاری ...
[شنبه 1400-03-01] [ 04:34:00 ب.ظ ]
|